David Heide

Design Studio

The kitchen has medium toned honey brown cabinetry. Three large artfully stiled windows are set in a band above the white farmhouse sink and below open shelves displaying pretty objects. Stainless steel appliances contrast with dark green-gray striated stone countertops. Hardwood floors are softened with a large botanical area rug.

Montrose Place Bungalow

When our clients were ready to move back to the city after raising their children in the suburbs, they decided to downsize into a classic 1922 bungalow. The small, but handsome house had been stripped of its millwork, built-ins, and much of its Arts & Crafts charm in the ’50s and ’70s. Our mission: to put the “bungalow” back into their bungalow while creating the open living spaces desired in our modern way of life. Our challenge: Create these open spatial relationships in a vintage house without compromising its historic fabric.

In order to address the challenge, we completely reconfigured the entire house, including taking a narrow, enclosed, steep stair to the second floor, reversing the direction of ascent, and opening the stair to a new entry hall that comfortably marries the new kitchen to the dining and living rooms. The kitchen was relocated from an interior location, redefined, and fitted with modern amenities. Now inhabiting a space overlooking their newly reconfigured backyard, it offers functional, usable space, natural light, and views.

This beautiful house was featured in the book Downsize by Sheri Koones.

The back entry is seen from next to the kitchen eating peninsula. It's cream walls highlight the kitchen's light blue-gray walls and subway tile backsplash. There's bead board panelling where there's not cabinetry or open shelves.
View from the living room through the dining room, back entry, and the kitchen out to the back yard. A restful combination of pale colors, honey-toned wood, and nesting square-arched entranceways, all gilded by bountiful natural light.
The dining room has a round pedestal table with squared stick-back chairs and a built-in buffet, which mirrors the peninsular kitchen eating area. Together they define the back entry. Large windows, green-gray walls, and a muted greenish & brown paisley rug complete the space.
The Master Bath has white subway tile and woodwork and sand colored walls. A brownish, dappled stone tops the generous double vanity, and the bottom-mounted sinks have old-fashioned chrome fixtures. A red oriental rug covers much of the white hex-tiled floor.
The Master Bath also has a large glass-walled shower and a tub boxed in with natural-toned bead board and stone to match the vanity. There's a floral stained-glass window in peaches, pinks, and greens over the tub.

Location

Saint Paul, MN

Photographer

Share this portfolio

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on print
Share on email
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google